Mänskliga rättigheter, jämställdhet och likabehandling

Drygt 3000 människor har drunknat i Medelhavet under 2023, på grund av att EU- länderna inte klarar av att erbjuda tillräckligt säkra passager och vägrar rädda dem i sjönöd. De som lyckas ta sig över havet hindras att tillträda Europas landsgränser utan möjlighet att söka asyl.

 EU:s grundvärderingar är stadgade i dess grundläggande dokument med starka skrivningar om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen. Respekten för de odelbara mänskliga rättigheterna är EU:s själ och hjärta. Utan den faller EU bygget ihop. De kommande lagarna om gemensamma regler för migration och asylprocesser måste därför alltid ta avstamp just där. Många organisationer gör en otrolig insats av  humanitärt bistånd, men de bär på ett oproportionellt stort ansvar, Samtidigt som många länder försvårar räddningsarbetet  och hotar med kriminaliseringar av hjälpen. EU bör bära det primära ansvaret  och föra en mer human asylpolitik. Ansvaret för stora flyktingkriser skall delas solidariskt mellan EU-länderna. EU bör bygga upp fler trygga kanaler för migration.

Mänskliga rättigheter är ingen abstrakt idé. Det handlar om konkreta rättigheter som ska kännas i var och ens liv – i vardagen, på jobbet, i skolan och hemma. Ditt kön, ditt ursprung, din tro eller övertygelse ska inte begränsa dina möjligheter. Vi bör eftersträva likabehandling på alla plan.

Kvinnorörelsen har alltid stått mig nära, och jag hade glädjen att fungera sex år som ordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund. Utan handlingskraftiga kvinnor hade samhället inte sett ut som det gör idag. Jämställdhet, likabehandling och mänskliga rättigheter är en förutsättning för ett inkluderande samhälle där alla känner sig välkomna. I Europa, såsom i världen runtom, finns det politiska krafter som helst skulle se klockorna vändas tillbaka och att kvinnorna förvisas till köket. Det är nödvändigt att  vi kontinuerligt fortsätter kämpa för friheten, kvinnors rätt att bestämma om sin egen kropp och sitt liv samt sexuella minoriteters rättigheter. Det innebär att man har bland annat rätt till tjänster för sexuell hälsa, sexualupplysning, preventivmedel, mödrahälsa och säkra aborter.

Att följa Istanbulkonventionen är inte frivilligt,  vi måste skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Vi ska förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i nära relationer i EU.  EU:s nyligen godkända, historiska lagpaket för att stoppa mäns våld mot kvinnor är ett viktigt steg mot rätt håll, nu måste vi se till att den implementeras effektivt. Det finns ännu mycket som vi saknar en gemensam EU-lagstiftning för. Jag vill jobba bland annat för att sex utan samtycke ska definieras som våldtäkt i alla EU-länder, precis såsom i Finland och i Sverige,  och att rätten till abort ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna. Ingen skall behöva sälja sin kropp för att kunna överleva. För att stoppa människohandel och annan exploatering av utsatta kvinnor och barn, behöver vi stoppa efterfrågan och förbjuda sexköp.

Europaparlamentet och Kommissionen leds just nu av kvinnor, men trots det råder en könsobalans när vissa frågor behandlas. Männen dominerar i debatten och medierna ger sällan synlighet för kvinnorna i frågor om försvar och ekonomi. Vi behöver jobba för att få fler kvinnor att gå i första ledet och att delta i allt slags beslutsfattande – kvinnor med olika bakgrund, historia och som lever i olika livssituationer. För att uppnå detta behöver vi bygga samhörighet och gemenskap där alla hörs, syns och vågar ta plats. Särskilt ansvar bär personer i ledande ställning såsom företagsledare och politiska ledare.

Jämställdhetsarbete handlar om att jobba systematiskt och målmedvetet och om att skapa strukturer för detta. Det här kommer att vara oerhört viktigt kommande årtiondet när digitaliseringen och Artificiell Intelligens tar stora kliv framåt. Vi håller nu på att koda hur framtida samhället kommer att se ut  och ska ta chansen att bygga en bättre, säkrare och mer jämställd framtid. Genom att sätta på sig de  “feministiska glasögonen”  lyckas vi bättre identifiera hur besluten påverkar män, kvinnor och icke-binära personer på olika sätt.

Att riva hinder för jämställdhet och jämlikhet, är inte ett arbete endast för kvinnor, utan för alla. Det handlar om att bygga förtroende och goda relationer mellan olika samhällsgrupper och förebygga våld och radikalisering. Det handlar om att  stoppa hat mot minoriteter. Det handlar om att ta aktiva åtgärder mot rasism.

Jag vill att vi skapar ett EU, där så många människor som möjligt mår bra och  känner sig värdefulla i sina samhällen, är ett handlingskraftigt EU. Ett EU där invånarna känner visshet om att barnen får utbildning och omsorg och där var och en kan få det stöd som behövs vid sjukdom eller utsatthet, skapar tillit. Tilliten och tryggheten är en grund för välfärden.  En levande demokrati och ett starkt rättssamhälle ger bästa förutsättningar för fred och säkerhet.

Create a website or blog at WordPress.com